test

Partner oefeningen bij bevallingsworkshop

Partner oefeningen zwangerschapsyoga bij de bevalling

Wat heel belangrijk is, is dat je goed moet afstemmen wat je op dat moment wil en of aanrakingen goed voelen.

Het hormoon oxytocine wordt door liefde aangemaakt en zorgt ervoor dat ook het hormoon endorfine aangemaakt wordt waardoor de bevalling voorspoediger en minder pijnlijk verloopt.
Ook het hormoon relaxine wordt aangemaakt en helpt je door de bevalling heen.
Als er stress is, wordt er adrenaline aangemaakt. Dit hormoon stopt juist de oxytocine die je nodig hebt om te ontsluiten.

De man zorgt goed voor de vrouw met thee, haar om het uur naar het toilet te laten gaan, muziekje, kaarsje… iets lekkers. Als liefde stroomt, kan een vrouw makkelijker ontspannen en dus ook bevallen.

De massages kunnen door de kleding heen of op de huid gegeven worden, met of zonder plantaardige olie (amandelolie).

Handig is om een lang T-shirt aan te doen tijdens de bevalling dan zit je niet gelijk helemaal in je blootje.

Ook voor de man geldt: trek iets makkelijks aan.

Als je naar het ziekenhuis gaat:
Neem alles mee wat je fijn vind. Krukje, sloffen, fitness bal, eten, thee, drinken etc. Vergeet je fototoestel en/of videocamera en opladers niet.

Voor de mannen: neem ook wat extra schone kleding, tandenborstel, deodorant mee. Je weet nooit of je moet blijven in ziekenhuis. De maxi cosy kan nog wel even in de auto blijven staan, die haal je uit de auto net voordat je naar huis gaat. Neem wel zelf de fitness bal mee.

Vraag in het ziekenhuis naar een kamer met bad, in Rijnstate kamer 7, 8 of 9 (neem desnoods iets mee om het bad nogmaals te reinigen). Vraag, als je op je kamer bent, om 2 extra kussens. Als ze er maar één geven”, vraag je een uur later aan iemand anders de andere ;-).

Voor de partner: neem van te voren het geboorteplan nog een keer door. Wat willen jullie wel en niet.

  • Denk van te voren na hoe je wilt bevallen, je weeën kun je op allerlei mogelijke manieren opvangen. Liggen op de rug wordt afgeraden dan trekken de weeën ook sneller naar de rug en rug weeën zijn erg pijnlijk.
  • Denk ook na wie je wel of niet bij jullie bevalling wil. Ook thuis mag de kraamverzorgster en de verloskundige gewoon in andere ruimte wachten. In het ziekenhuis: wil je co-assistenten erbij of niet?
  • Denk na over of je hulp wil krijgen om de weeën weer op te wekken als ze bijvoorbeeld door het autoritje even verdwenen zijn of niet meer zo krachtig zijn (de natuur regelt het echt zelf, als je maar geduld hebt en ontspant, ze komen vanzelf weer).
  • Je mag altijd vragen als ze iets met je willen gaan doen, is mijn kindje in gevaar? Ja? Oké doe dat en dat dan maar. Nee niet in gevaar? Dan wil ik het liever zelf proberen.
  • Ook als je aan een CTG vast zit, moet dit echt vast blijven zitten? Is mijn kindje in gevaar? Nee dan wil ik graag los, dan kunnen we altijd over een half uur of uur kijken hoe het gaat…
  • Als je pijnbestrijding wilt, dat is meestal op een moment dat je er echt bijna bent… maar raak je oververmoeid, kun je niet meer ontspannen heb je zoveel pijn bij de rug weeën dan kun je het zeker overwegen. Lees van te voren wel ook de nadelen van de medicatie. Bij een ruggenprik kunnen jullie beide verhoging krijgen dan krijg je antibiotica en moet je langer in ziekenhuis blijven.
  • Bij ingeleid worden met weeën opwekkers kan je bevalling ineens zo snel gaan. Maar meestal duurt dat een tijdje voordat het aanslaat, ze verhogen de dosis om de 20 minuten. Als jij voelt dat het te veel is, te hard gaat, geef dat dan aan. Het mag zachter, je mag de tijd nemen voor je bevalling. Soms maakt je lichaam de natuurlijke oxytocine tegelijk aan en kan de pomp helemaal uit. Als je erg vermoeid raakt en de baby ook, dan wordt er vaak op andere vlakken ook ingegrepen. Probeer te ontspannen, en mee te gaan in zachtheid met de weeën ook in een weeën storm.
  • Ook bij de persweeën geldt: als ze er nog niet zijn, mag je er voor kiezen om te wachten. Je lichaam rust even uit en ze komen weer vanzelf.
  • Kiezen jullie ervoor dat jouw partner het kindje als eerste vastpakt en aan jou geeft?
  • Willen jullie de navelstreng uit laten kloppen? Dat geeft nog eens 150 ml bloed aan het kindje waardoor hij /zij beter immuniteit opbouwt en een sterkere start maakt. Je voelt dat de “polsslag” er uit is. Ook heeft de navelstreng een lichtere kleur gekregen.
  • Wil je binnen 10 minuten na de bevalling een spuit in je been met oxytocine om de laatste weeën op te wekken voor de geboorte van de placenta of wil je nog even wachten? Als alles rustig is verlopen, komt de placenta ook rustig. Hierop mag je vertrouwen. De natuur doet dit ook zelf. Je kunt altijd aangeven dat je na 30 minuten de prik wil.
  • Mocht alles anders lopen? Je faalt nooit, op dat moment lukt het dan even niet. Bij de weeën en het ademen kun je altijd weer opnieuw oefenen bij de volgende wee. Het is echt een mindset, dus denk positief!
  • Als er iets niet goed mocht gaan met jou of je kindje, wees niet eigenwijs. Vraag wel wat ze gaan doen en vraag of het ook natuurlijk kan. Bijvoorbeeld als je kindje een sterrenkijkertje is dan kun je dat met de ijsbeer houding zelf oplossen. Ook als je al ver in de bevalling bent en ook bij de persweeën.
  • Als er echt iets niet goed is, blijf dan vooral rustig, blijf goed ademen want dat zorgt voor minder stress. Het is zoals het is… en leg je neer bij dat wat op dat moment het beste is.

Hier een aantal vragen die je kunt stellen, als verloskundige of mensen in het ziekenhuis af willen wijken van jullie geboorteplan.

  • Wacht even, wat gebeurt hier? Is mijn vrouw in gevaar? Is mijn baby in gevaar? Nee, dan willen we graag bij ons geboorteplan blijven en wachten we nog even.
  • Wat is hier de medische indicatie?
  • Is er wat mis mee als we een uur wachten? Oké, dan kiezen we ervoor om te wachten.
  • Is er een medische noodzaak?
  • U gaat/ging ermee akkoord, de geboorte alleen te versnellen als er iets mis is. Is er iets mis?
  • Zijn er andere opties die we kunnen proberen, voor we hiertoe overgaan?
  • Wat voor invloed zal uw voorstel hebben op het geboorteproces van mijn vrouw? En op mijn baby?
  • Waarom denkt u dat dit noodzakelijk is op dit moment?
  • Wat ziet u waardoor u denkt dat u dit moet voorstellen?

Oefening ademen tijdens de bevalling

Help je vrouw door haar te zeggen dat ze goed ruim naar beneden mag ademen als de weeën sneller achter elkaar komen. Een wee duurt ongeveer 1 minuut, adem ongeveer 4 tellen in, zet de buik uit en geef ruimte beneden. Houdt de adem 1 tel vast en adem met een pff klank door de mond 6 tellen uit zoals een blaadje naar beneden dwarrelt. Maak weer ruimte onderin, wacht weer 1 tel… etc. Dit is de ontspannen ademhaling tijdens de weeën.

Met een perswee gebruik je de ademhaling van 4 tellen in door de neus en heel lang uit door de mond… Je duwt vanaf je middenrif naar beneden en zet wel kracht. Als je deze manier van persen gebruikt, zeg dan even dat je echt zo wil persen. Maar je moet wel echt kracht zetten, iets doen!

Hier word je vaak geadviseerd om jezelf bijna dubbel te vouwen, hap lucht, kin op de borst knieholten vast en heel hard persen. Dit geeft heel veel spanning en is echt niet nodig.

Als de persweeën net beginnen, kun je beter nog de ontsluitingsademhaling gebruiken tot het zo veel druk geeft dat je echt wil mee helpen.
Als er geen weeën zijn, adem je gewoon maar probeer je wel te focussen op je bevalling en de ontspanning.

De partner kan ankeren door zijn hand(en) op de schouder(s) te leggen en licht mee te duwen naar beneden als de vrouw uitademt.



Hiernaast moet foto Marjolein met partner komen. Achter elkaar waarbij hij zijn handen op haar schouders legt. Wil je die in de bieb zetten? Dan kan ik hem er in zetten.

Of alle foto’s van Marjolein via WeTransfer naar mij sturen?

Oefening Gronden

Zwangere

  1. Ga staan op heupbreedte, gestrekte benen, knieën van het slot, bekken iets gekanteld (stuitje intrekken), borst mooi open en hoofd recht op je romp.
  2. Terwijl je partner je helpt, ben je je bewust van je ademhaling, ontspan je je voetzolen en voel je de grond onder je. Je kunt visualiseren of je stevig staat als een boom met wortels in de grond.
  3. Voel hoe je gewicht via je beide hielen gelijkmatig in de grond terechtkomt en laat je onderrug naar beneden zakken, ontspan je bekkenbodemspier.

Partner

  1. Ga achter je partner op de grond zitten, op je knieën en houd haar beide hielen vast terwijl je een neerwaartse druk uitoefent.
  2. Doe dit een poosje en strijk dan in een ononderbroken beweging met beide handen langs de onderrug, heupen, achterkant van de benen en de hielen naar de vloer. Herhaal dit 5-6 keer.


Serie van 3 foto’s met Marjolein, wil je die in de bieb zetten? Of alle foto’s van Marjolein via WeTransfer naar mij sturen?




Baby nog meer laten indalen op 2 verschillende manieren

  • Partner zit op stoel, jij zit met gezicht naar hem toe en steunt tegen hem aan (geen foto).
  • Of zwangere zit in hurkzit en partner houd haar stevig vast, houdt elkaar vast bij de polsen.

Je op de aanwezigheid van je baby afstemmen doet een gevoel van vrede en harmonie ontstaan.

Dit is een gemakkelijke manier om de hurkzit te oefenen. Deze houding is ook geschikt om de weeën te versterken en je kindje het leven te schenken.

Zwangere

  1. Zet je voeten op heupwijdte neer, leg eventueel een stapel boeken, een rol kussentje o.i.d. tussen je benen. Pak de polsen van je partner vast en je partner pakt die van jou vast.
  2. Haal rustig adem en buig je knieën terwijl je je hielen op de grond houdt. Laat je bekken langzaam zakken totdat je zitvlak op het rolkussen rust. Controleer of je op de juiste afstand van je partner zit: jou armen dienen gestrekt te blijven.
  3. Ontspan je rechte rug en nek en maak deze langer, blijf gedurende 3-5 ademhalingen zo zitten. Sta langzaam op door je hielen in de grond te drukken, je bekken langzaam omhoog te brengen en je benen te strekken. Herhaal dit een aantal keer.
  4. Als je partner op een stoel zit. kun je dichterbij hem hurken en je armen op zijn benen leggen.

Partner

  1. Houd je partner bij haar polsen vast en ga stevig op een stoel of grond zitten. Houd je voeten op de grond en je knieën een beetje gespreid. Op een stoel: laat je onderrug in de zitting van de stoel zakken en haal rustig adem.


Hier moet foto Marjolein in hurkzit met hulp van partner komen

Oefening tijdens de zwangerschap en de weeën

Je op de aanwezigheid van je baby afstemmen, doet een gevoel van vrede en harmonie ontstaan.

Zwangere

  1. Ga na of je echt helemaal lekker zit, in de armen van je partner die je rug ondersteunt. Sluit je ogen en laat je handen licht op je buik rusten.
  2. Laat je aandacht naar je ademhaling gaan. Laat, terwijl je in een aangenaam ritme in- en uitademt, eventuele gevoelens van spanning of strakheid in je lichaam los. Voel hoe je hele lichaam met elke ademhaling zachter en meer ontspannen wordt.
  3. Als je opstaat, draai dan naar opzij en duw jezelf omhoog.

Partner

  1. Als je je partner vasthoudt, ga dan op een kussen zitten met je rug goed tegen de muur aan. Ondersteun je partner terwijl ze tegen je aanleunt waarbij je ervoor zorgt dat jullie beiden lekker zitten.
  2. Breng je bewustzijn naar de baby en probeer met de baby contact te maken door over de buik te aaien of door alleen je handen op de buik te laten rusten…
  3. Sluit af in overeenstemming.


Foto Marjolein en partner leunend tegen de muur

Cirkelbewegingen over de heupen en rug. Erg fijn bij rugpijn en weeën

Zwangere

  1. Ga op je gemak voor een muur staan. Vouw je armen en zet ze tegen de muur. Leg je hoofd op je onderarmen en houd je nek en schouders ontspannen.
  2. Adem in door je neus en uit via je mond en draai langzaam met je heupen.
  3. Laat je partner weten hoe de massage aanvoelt en of je graag meer druk zou willen.

Partner

  1. Ga rustig naast je partner staan en leg een van je handpalmen op het midden van haar onderrug ter hoogte van haar middel. Ontspan je arm en haal rustig adem.
  2. Stem je op haar bewegingen af en masseer dan langzaam langs haar onderrug en heupen omlaag en eromheen waarbij je een langzame, ononderbroken cirkelvormige beweging maakt. Houdt de druk zacht en gelijkmatig tenzij zij je vraagt steviger te masseren.
  3. Doe dit net zolang tot je partner aangeeft dat het genoeg is.


Serie van 3 foto’s met Marjolein, rugmassage wil je die in de bieb zetten? Of alle foto’s van Marjolein via WeTransfer naar mij sturen?




Oefening van de ene kant naar de andere kant

Zwangere

  1. Ga op je gemak voor een muur staan. Strengel je vingers of vouw je armen en zet deze tegen de muur. Leg je hoofd tegen je armen en houd je nek en schouders ontspannen.
  2. Wieg terwijl je rustig ademhaalt je heupen van de ene naar de andere kant.

Partner

  1. Ga naast je partner staan en leg je hand voorzichtig op haar heupen. Concentreer je enkele seconden op je eigen ademhaling.
  2. Stem je af op haar bewegingen. Maak een lemniscaat, dat is een liggende 8 op de onderrug.
  3. Ga hier ongeveer 1 minuut mee door, rust dan even uit en herhaal.
Informatie workshop extra

Maak een geboorteplan:

  • Wat wil je wel en niet
  • Wat vind je echt heel belangrijk!
  • Schrijf de belangrijkste punten op een a-4tje doe die in je geboortetas

Start van weeën ( om de 7-10 minuten):

  • Blijf bewegen
  • Ga stevige wandeling maken samen
  • Recht op zitten op bal met benen wijd
  • Trappen lopen
  • Klusjes in huis
  • Ballon ademhaling
  • Als het nodig is al de voeten massage op de rug
  • En andere oefeningen om tijdens de wee los te laten.
  • Ga iedere 45 minuten 60 minuten naar de wc, partner helpt dit herinneren!!

Om kindje goed te laten indalen en de weeën te bevorderen. Zorg dat er extra oxytocine aangemaakt wordt door extra lief tegen elkaar te zijn.

Oefening ballon ademhaling

Doe deze zittend, staand.

  • Adem in door de neus
  • Laat buikwand naar voren komen, duw heel zacht van binnenuit de buik naar buiten, maak ruimte als een ballon
  • Houdt de adem vervolgens even stil, “wacht even” ( heel belangrijk voor ontspanning en rust)
  • Adem dan uit door de mond, laat je lichaam zacht worden, ontspan je schouders, rug, buik, bekkenbodemspieren
  • Wacht dan even de volgende ademprikkel af (rustmoment) om de volgende ballonademhaling te doen.

Wanneer verloskundige bellen?

  • Wanneer jij denkt dat je haar wil zien
    (als de weeën als langer tijd (2-3 uur) om de 7-9 minuten komen heb je waarschijnlijk rond de 2-4 cm ontsluiting)
  • Als kindje ineens diep zakt en weeën heel snel komen
  • Als je in weeën storm komt
  • Als je je baby al bij je vagina voelt zitten
  • Als je “poep” drang hebt

Start van de bevalling (weeën om de 2-3 minuten) :

  • Keer naar binnen in je cocon, luchtbel
  • Tijdens de weeën kun je allerlei oefeningen doen uit de workshop, die jij prettig vindt, wiegen, kat, rugspieren rekken, met of zonder de doek schudden
  • Ontspan zo veel mogelijk
  • Gebruik de ontsluitingsademhaling ook na de wee blijf je deze doen
  • Ga in bad onder de douche
  • Zet een muziekje aan
  • Laat je partner je kriebelen, strelen, zodat jij je fijn voelt
  • Geef druk als je pijn hebt op de bekkenrand en bij de rug
  • Gebruik alles om overheen te hangen tafel, bank, bal om los te laten.

Ga iedere 45 minuten 60 minuten naar de wc, partner helpt dit herinneren!! Met een volle blaas krijg je geen ontsluiting.

Ontsluitingsademhaling

Door de weeën heen gaan met de ontsluitingsademhaling, liggend op je zij, voorover op aanrecht/tafel leunen, rugleuning stoel/bank of zittend op grond met hoofd op poef, zittend of hangend over fitnessbal. De bedoeling is dat je overal ruimte maakt, voor, onder, zij en achter. Je geeft zo je kindje de ruimte waar zij/hij heen moet. 5-6 ademhalingen voor een wee van 1 minuut. Probeer zoveel mogelijk ruimte te maken, licht aan te spannen waardoor na de uitademing er ontspanning in je lichaam ontstaat.

  • Adem in door de neus
  • Laat buikwand, je ondergebied en rug naar buiten komen en wacht dan even de adem rust
  • Dit voelt als een lichte buik-pers maakt (je geeft lichte druk op de buik en vagina en een breed gevoel in je onderrug)
  • Adem dan uit door de mond, laat je lichaam zacht worden, probeer uit te dijen… pudding te worden. Neem ook echt je rug en schouders mee… als een ballon die leeg loopt
  • Wacht dan weer even (dit geeft de ontspanning) de volgende ademprikkel af om de volgende buikademhaling te doen.

Wat te doen bij rug-weeën?

  • Alle oefeningen die druk geven tegen de rug
  • Alle oefeningen die de rug doen laten ontspannen
  • Schudden met de rebozo doek,
  • In de kat houding je rug rek strekken op en afrollen
  • Met de handen tegen de onderrug/bekkenrand duwen
  • Op de bal rondjes draaien
  • Met de voeten tegen de rug masseren
  • Douchen en in bad

Wat te doen bij been-weeën?

  • Schudden met de benen, staand, zittend
  • Benen stevig masseren

Wat te doen bij weeën-storm (weeën komen gelijk achter elkaar zonder pauze)?

  • Heel goed doorademen
  • Je kindje zakt heel snel en diep naar benden dit is goed
  • Blijf positief
  • Beweeg
  • Ontspan!!!
  • Je doet het kei goed!
  • Het kan nu zo snel gaan dat je je kindje snel in je armen hebt
  • Bij angst en/of paniek adem, adem, adem
  • Neem de massage doek en ontspan nog meer door te schudden
  • Ga niet liggen, laat de zwaartekracht zijn werk doen

Voordelen om thuis te blijven:

  • Rustige, warme gezellige omgeving
  • Gedimt licht, muziek
  • Een bevalling geeft geen “troep”
  • Geen onbekende mensen erbij ( co-assistent, stagiare)
  • Minder gevoel van schaamte als je bloot bent
  • Bevallen is mogelijk in een bevallingsbad (overleg met verloskundige)
  • Als alles rustig en soepel verloopt waarom zou je uit die sfeer gaan?
  • In ziekenhuis stagneert het sneller en gebeuren vaker interventies ( ingrepen dan thuis)
  • De weg naar het ziekenhuis kan zorgen voor stress en dat de weeën stoppen
  • De verloskundige is zeer bekwaam, en kan heel goed thuis bevallingen begeleiden
  • Als er iets is laat ze jullie naar ziekenhuis gaan, daar ben je zo
  • In het ziekenhuis zijn meer infecties en bacteriën.
  • Er is meer afleiding en een andere visie in het ziekenhuis
  • Na de bevalling hoef je niet naar huis te rijden
  • Kun je onder je eigen douche en in je eigen bed.
Voor iedereen die thuis blijft kijk wat in onderstaande voor jullie geldt.

Wanneer naar ziekenhuis (dit geldt alleen voor jullie als je dat wenst)?

  • Op advies van verloskundige die erbij is
  • Bij medische indicatie en geen verloskundige als weeën om de 3-4 minuten komen.

Waar aan denken van te voren:

  • Benzine in auto
  • Oppas stand-by
  • Sleutel bij iemand bekends achter laten
  • Baby stoel in auto
  • Leg een vuilniszak + handdoek op bijrijdersstoel voor eventueel gebroken vliezen

Waar aan denken als je het huis verlaat (dit geldt alleen voor jullie als je dat wenst):

  • Maak een afvinklijstje zodat de bevallende vrouw alles los kan laten en als het spannend is dat je niets vergeet.
  • Alle ramen en deuren op slot
  • Eventueel kinderen onderbrengen/oppas bellen
  • Geboortetas aanvullen met laatste spullen, sloffen, telefoonoplader
  • Foto toestel (maar er zijn voor je vrouw is het belangrijkste)
  • Schone kleding partner, tandenborstel (voor eventueel een nachtje in ziekenhuis)
  • Zorg dat je de route naar ziekenhuis weet
  • Neem een munt van 2 euro mee voor rolstoel
  • Eventueel dieren eten geven / oppas daarvoor bellen
  • Iets lekkers te eten en misschien te drinken
  • Voor zwangere blijf in je bubbel, deze overgang is het lastigst. De weeën kunnen stoppen door de verandering.

Waar aan denken als je in ziekenhuis komt:

  • Kamer 7, 8, 9 hebben een bad (Rijnstate)
  • Partner geeft iedereen een hand, vrouw niet zij is in haar cocon
  • Vraag een extra kussen
  • Dim het licht
  • Doe eventueel de gordijnen dicht
  • Plaats een a-4tje op deur “niet storen”
  • Stimuleer de weeën door weer extra oxytocine aan te maken, door liefde te geven, masseren, kroelen kriebelen. Blijf dan bewegen, ga lopen , dansen, draaien
  • Gebruik je bed om je comfortabel te voelen, ga liever niet liggen. Die laatste fase is belangrijk dat kindje recht naar beneden zakt.

Wat te doen als de weeën weg zijn?

  • Neem je tijd, vraag rust en ruimte
  • De weeën hoeven niet opgewekt te worden, ze komen vanzelf weer terug
  • Blijf bewegen, wissel af met ontspanning
  • Keer naar binnen
  • Blijf positieve gedachten houden.

Wat te doen als je heel erg vermoeid raakt door dat het lang duurt, pijn hebt en pijnmedicatie wil (dit wordt alleen in ziekenhuis gegeven):

  • Lees thuis de mogelijkheden door, te vinden op de landelijke website van de KNOV
  • Wees bewust van de complicaties en mogelijke interventies (ingrepen)
  • Je verloskundige draagt je over aan 2de
  • Je krijgt een CTG om (er zijn er een paar zonder snoer (Rijnstate) vraag daarom, die kunnen ook in bad)
  • Als er complicaties zijn, krijgt je kindje een electroontje in het hoofdje gedraaid
  • Je bent minder mobiel, bij een ruggenprik moet je liggen
  • In mijn ogen is remifentanil de beste optie, zelf te doseren, je blijft mobieler, en jij kunt heel goed ademen dus zullen daar geen complicaties door komen.

6 redenen om niet op je rug te liggen.

  • verkleint de uitgang (door de druk op het staartbeen (stuitje))
  • minder zuurstof naar de baby (door de druk op belangrijke bloedvaten van de moeder kans op lagere bloeddruk en zuurstoftekort bij baby
  • sneller inscheuren (door de ongelijke druk op het perineum is de kans op inscheuren groter)
  • langere bevalling (indalen van de baby (vaker ligt de baby door uren op de rug liggen in sterrenkijkers houding en effectiviteit van de weeën vermindert door tegen zwaartekracht in te moeten werken)
  • meer pijn (de weeën worden als pijnlijker ervaren en er wordt sneller om pijnstilling gevraagd)
  • meer interventies (een vrouw die bevalt op haar rug heeft een grotere kans op interventie (ingrepen) als een vacuüm- of tang verlossing, knip en keizersnede).

Wat te doen als je kindje niet goed voor de uitgang ligt.

  • Vraag tijd, ruimte, rust
  • Ga in de ijsbeer houding zitten of nog sterker vanaf het bed naar beneden hangen op kussen. Je kindje krijgt ruimte om te draaien
  • Gebruik je massage doek en schud de baby een beetje los onder in de buik
  • Ga op de zij liggen

Optimale ligging baby bevorderen

Kindje ligt niet goed voor de ingang (sterrenkijkertje) wat kun je doen?

Een baby die met de rug naar achteren ligt, dus naar de rug van de moeder noemen we ook wel sterrenkijkertje. Je kunt je baby laten draaien door de volgende oefeningen te doen:

  1. Gespreide benen knielen en wiegen terwijl de handen leunen op het verhoogde hoofdeind van het bed of yoga bal of tafeltje, bank etc.
  2. IJsbeer positie aannemen en daar een tijd in blijven zitten. Op knieën, zit vlak hoog, rug als glijbaan naar beneden, armen en hoofd zo laag mogelijk op de grond/bed. neer leggen. Dit kan ook vanaf een bank en dan hangend naar beneden.
  3. Op de zij gaan liggen waar het kindje naar toe moet draaien
  4. Doe een lunge (staande diepe knie buigingen met 1 been op stoel ander op de grond. Zo maak je ruimte in het bekken gebied.
  5. Gebruik een rebozo (geweven doek) om ruimte te creëren. https://youtu.be/1p2cd2P63Q4
  6. Ga op een yoga bal zitten en draai rondjes met je bekken https://youtu.be/pteEYX8zwWc
  7. Ga er achterstevoren op een stoel zitten en hang over de leuning.
  8. Ga zo veel mogelijk met gespreide benen op een yoga bal zitten.

Affirmaties voor indalen

Ik laat de behoeftes en verwachtingen rondom het indalen van mijn baby nu los.
Mijn baby daalt in op het moment dat het voor mijn baby het beste is.
Ik geef mijn baby alle ruimte om in zijn eigen tempo in te dalen.
Mijn baarmoeder biedt genoeg ruimte aan mijn kindje om te draaien.
Ik geef mijn kindje de vrijheid om zelf te bepalen op welke manier het geboren wil worden.
Ik vertrouw er op dat hoe mijn kindje ook lig, de geboorte voorspoedig zal verlopen.
Ik vertrouw de natuur. Ik vertrouw mijn natuur.
Ik ontspan, in de wetenschap dat alles oke is.
Ik geef mij over aan het natuurlijke proces van het baren van leven.
Ik zie mijn baby in de perfecte positie voor het indalen in het geboortepad en de geboorte.

Uitdrijvingsfase/ persweeën

  • Blijf positief
  • Ga op de baarkruk zitten, gehurkt op de grond
  • Ga op handen en knieën zitten op bed in glijbaan houding
  • Blijf zo lang mogelijk de ontsluitingsademhaling doen
  • Pas als je het hoofdje zelf voelt dan licht mee drukken vanuit de buikspieren

Ontsluitingsademhaling en persademhaling

Tijdens de persdrang blijf je in de ontsluitingsademhaling, om zo je kindje langzaam te laten zakken, het geboortekanaal moet zich ook nog openen. Pas als het kindje voelbaar is met je vinger, ga je over naar het persen.

  • Adem in door de neus
  • Laat buikwand, je ondergebied en rug naar buiten komen en wacht dan even neem pauze.
  • Dit voelt alsof je een lichte buik-pers maakt (je geeft lichte druk op de buik en vagina en een breed gevoel in je onderrug)
  • Adem dan zacht uit door de mond, laat je lichaam zacht worden, probeer uit te dijen… pudding te worden. Neem ook echt je rug en schouders mee… als een ballon die leeg loopt
  • Wacht dan weer 1 tel (de volgende ademprikkel af) om de volgende buikademhaling te doen.

Rustige persademhaling

  • Adem in door de neus
  • Laat buikwand, je ondergebied en rug naar buiten komen en even wachten/pauze
  • Dit voelt alsof je een lichte buik-pers maakt (je geeft lichte druk op de buik en vagina en een breed gevoel in je onderrug)
  • Duw dan de lucht krachtiger uit via de mond, in een keer (of in kortere stoten)
  • Daarbij duw je met je bovenste buikspieren je kindje naar beneden, het voelt hetzelfde alsof je moet poepen
  • Houdt de adem niet in of vast, je schouders, nek, gezicht zijn ontspannen!!!

Dan adem je weer de ontsluitingsademhaling in en uit. En bij een volgende perswee adem je weer in en duw je weer mee met je buikspieren.

Herhaal deze oefening een minuut lang.

Wat te doen als de placenta niet gelijk komt?

  • Vraag je af of je gelijk een oxytocine prik wil (extra stimulans) (dit moet in overleg!)
  • Als jij niet heel erg vloeit, mag je wachten
  • Leg je baby aan de borst
  • Zorg voor veel oxytocine, liefde, geluk, tranen kijk elkaar aan, bewonder de baby
  • Zet een voet iets hoger neer en pers met de buikpersademhaling
  • Als je heel erg vloeit leg je erbij neer, het is zo als het is. Dan misschien naar OK.

Navelstreng uit laten kloppen:

  • Er gaat nog heel veel bloed en voedingstoffen naar jullie kindje
  • Door het kloppen (kun je voelen) stroomt het verder naar het kindje
  • De navelstreng wordt wit van kleur dan is het klaar
  • Dit kan 5-15 minuten duren
  • Daarna symbolisch door knippen
  • Afnavelen met klem, vetertje of navelcord.

Het gouden uur

  • Wil je gelijk voor de eerste foto’s je eigen mutsje? (leg hem klaar)
  • Kennismaken en genieten van jullie baby
  • Bewonderen
  • Verwonderen
  • Weer rustig worden
  • Baby uit laten rusten
  • Foto’s maken
  • Eerste voeding geven
  • Eventueel kindje schoonmaken / aankleden
  • Daarna check gezondheid
  • Klaar maken om naar huis te gaan
  • Onder de douche plassen (flesje water tegen je ondergebied aan spuiten om het plassen op te wekken)
  • Autostoeltje (maxicosy halen)

Wat te doen als alles anders loopt?

  • Blijf rustig
  • Steun je vrouw
  • Blijf beide goed ademen
  • Steun met lieve positieve woorden
  • Zoek hulp als dat nodig is